Ti-e frica de intuneric?

Se da piesa….

…si apoi vine intrebarea: Ti-e frica de intuneric?

Poate ca multi nu inteleg sensul intrebarii, asa ca promit ca pana la final sa intelegem toti.

Suntem programati sa ne fie frica, sa uram, sa fim circumspecti fata de lucrurile pe care nu le intelegem, cunoastem sau pe care nu le putem incadra intr-un tipar mental deja existent.
Un medic cu tatuaje, un CEO cu cercel in spranceana, o educatoare de gradinita tunsa punk… Cat de dispusi suntem sa le cerem serviciile?

Cand spui FEMEIE, te gandesti imediat la sani, forme frumoase si par lung.
Cand spui BARBAT, te gandestila trasaturi dure, bicepsi, tricepsi si barba.

Cand astea doua se combina, si nu intr-un mod ascuns (cum e cazul transsexualilor unde, daca a iesit totul bine, poti sa uiti ca au fost candva barbati sau femei) habar n-ai cum sa cataloghezi si atunci te sperie, te ameninta.

danaCand in 1998 Dana International castiga Eurovisionul pentru Israel, toata Europa s-a scandalizat si nu pentru altceva ci pentru faptul ca un transsexual castiga trofeul. Unde vor ajunge copiii nostri, ce se va alege cu economia, politica…. oh well toate pareau sa fie din cauza Danei International.

Totusi, lumea nu o luase personal – era o femeie (desi inca destul de urata – tratamentul nu era finalizat) care castigase un trofeu, cu o piesa draguta si slagaroasa.

 

Conchita Wurst, castigatoarea de anul asta a readus in prim-plan opinia publica, mintea obtuza si inchistarea cu care abordam noi viata.

Cine-i Conchita Wurst – este un cantaret din Austria care a ales sa fie travestit (drag queen) pe scena. Nu este transsexual si nu se va transforma in femeie. Este un tip care joaca acest rol de travesti.

Ne oripileaza? Da! Pentru ca, dupa ce s-a epilat pe picioare, a pus un sutien si o rochie… se pare ca in graba, a uitat de barba.

FEMEIE CU BARBA – acest personaj de la circ, pentru care plateai bani doar sa-l vezi inchis intr-o cusca. Conchita este insa, libera pe strada… poate o sa se intalneasca plodul tau cu ea la fast-food.

Si de asta ne este frica. Ei ce sa vezi… e un statement. Nu s-a grabit si a uitat sa se barbiereasca.

Ce statement? Probabil pentru diversitate, probabil pentru a fi mai wow sau probabil pentru a distruge prejudecatile din Austria. Nimeni nu stie, decat poate un austriac ne-ar putea spune cum si de ce a aparut acest personaj.

Interesant e ca, in loc sa ne chinuim mintile sa facem loc de inca un sertar in creier pentru Conchita, mai bine spunem “am inchis televizorul cand a aparut” si urlam cat putem de tare ca “Eurovisionul promoveaza decadenta, rusinea, grotescul…”.

Ce-ar fi sa nu ne mai fie frica de intuneric? De ce nu putem distinge sau intelege? Sa luam ca atare un fapt si sa nu-l umplem cu conotatii politice sau morale.